0

3x Hoera voor neuspeuteraars

Neuspeuteren is een slechte gewoonte die we het liefst meteen afleren. Maar wist je dat neuspeuteren eigenlijk heel gezond is?

Goed voor de tanden

Het slijm in onze neus bevat veel beschermende bacteriën die onder andere goed zijn voor het gebit. Dit moet ook wel wat de neus staat rechtstreeks in verbinding met de mond, keel en maag. We slikken gemiddeld wel een liter snot in per dag, ook als we niet verkouden zijn. Dit kan dus zeker geen verkeerd goedje zijn…
Uit onderzoek blijkt dat een snottebel meer bescherming biedt dan welke mondspoeling of tandpasta dan ook.

 

Natuurlijk antibiotica

Snot heeft zelfs nog veel meer goede eigenschappen. Het slijm helpt luchtweginfecties tegen te gaan, net als maagzweren en zelfs hiv. Het neusslijm zou zelfs als alternatief voor antibiotica gebruikt kunnen worden. Het is ook in de neus natuurlijk de EHBO om ongewenste stofjes onschadelijk te maken. Dus waarom ook niet daarbuiten?

Een Canadese onderzoeker heeft in een onderzoek bevestigd dat het meehelpt aan een sterker immuunsysteem. De ene helft van een klas mocht zijn neus leeghalen, en de snotjes opnieuw opeten (blegh), en de andere helpt mocht dit beiden niet. De eerste had hier duidelijk positieve voordelen in het immuunsysteem.

Hij bevestigde hiermee weer dat, hoe viezer je bent, hoe gezonder je afweer.

 

Natuurlijke drift

Wij hebben dan wel bedacht dat neuspeuteren niet sociaal gewenst is, maar alle kinderen doen het, en het is dus niet voor niets. Vroeger deed iedereen het en het is eigenlijk heel natuurlijk. Het is een ontwikkelingsfase die belangrijk is, en nooit goed om een drift of instinct tegen te gaan. Daarbij is het ook niet mogelijk. Je kunt 100 keer per dag ‘nee’ of ‘vinger uit je neus’ roepen om hem 2 minuten later weer met zijn vinger in de neus te vinden.

 

 

Zie jij je kind volgende keer weer met een groen aan zijn vinger, lekker laten gaan dus! Kijk maar even de andere kant op als je er niet graag naar kijkt. 😉 En denk vooral niet aan hoe het staat of wat anderen van zijn manieren zullen denken. Want zoals eerder gezegd, ieder kind doet het dus.

 

Op jouw natuurlijk gezonde kindje!

X Jacqueline

Previous Post Next Post

You may also like

Leave a Reply

*NEW* Kangadance course is now available in the shop! A new course starts every saturday. Join with your baby. Sluiten