0

Slaaptraining, waarom niet?

Baby’s worden al geboren wanneer ze nog niet klaar zijn, daarom hebben ze ook nog maar een kwart van een volwassen hersencapaciteit. Ze weten en begrijpen dus nog niet heel veel. Oók niet dat ze veilig en warm in een bedje liggen zonder gevaarlijke vrieskou, brandende zon en wilde dieren.

Een baby begrijpt niet dat hij veilig en warm in bed ligt zonder gevaarlijke vrieskou, brandende zon of wilde dieren.

Maar ze hebben wèl een hetzelfde instinct, en het lichaam voelt heel precies aan dat alleen zijn, niet klopt. Ze voelen angst en stress en kunnen uiteraard niet slapen. Dan komt de vecht/vlucht/vries reactie.  De enige manier die ze kennen is huilen, dus huilen dan maar weer. Als dat niet lukt, en ook vluchten lukt niet (gezien je een baby bent) dan zul je, uiteindelijk, dan toch maar in slaap vallen. Maar dit is niet zo vredelievend zoals het eruit ziet en men vaak zegt. ‘Even laten huilen en daarna slaapt hij heerlijk.’

Een kind dat ‘heerlijk’ slaapt na zichzelf in slaap te huilen zit bomvol stress.

Er is een onderzoeker geweest die met een wattenstaafje in het mondhoekje wat speeksel afneemt en daaraan het cortisolgehalte (met andere woorden het stressgehalte) meet. Hoe meer stress , hoe hoger de cortisol. En wat blijkt, die kinderen die zichzelf in slaap huilen en dan ‘heerlijk’ liggen te slapen hebben torenhoge waarden, en zitten dus bomvol stress. Funest voor een goede slaapkwaliteit, verwerking van prikkels, veilige hechting, verstoorde communicatie, algeheel basisvertrouwen en (hersen)ontwikkeling.

Ook het steeds weer terug komen en langer wachten is eigenlijk hetzelfde, en daarbij ook nog verwarrend. Uiteindelijk, slapen ze dus alsnog alleen in, en huilen daarbij de grootste tijd, op enkele onderbrekingen na, wanneer de moeder weer even terug in het kamertje is. Hoe langer en vaker het kindje alleen blijft huilen, des te groter ook de negatieve invloed. Van zelfregulatie is geen sprake omdat een baby daartoe nog niet in staat is.

Ook ik dacht regelmatig dat er niets aan is om een baby te hebben.

Wel super begrijpelijk, dat je als oververmoeide en wanhopige ouder je kans grijpt wanneer je fantastische verhalen hoort over een slaaptraining. Ik heb zelf ook met mn handen in het haar gezeten met het idee mijn baby dan maar uit het raam te gooien. Maar de baby heeft er alles behalve baat bij. De slaaptraining dan hè. 😉

Een baby is een baby, ze zijn allemaal van hetzelfde ‘soort’ en hebben dus in Afrika, Europa of India, allemaal hetzelfde nodig. Liefde, aandacht en geborgenheid. Alleen dan, aan moeders borst op op papa’s buik voelen ze zich veilig. Maar wat als je dan steeds weer alleen in een bedje, wieg, wipper of box wordt weggelegd? Dan noemen ze je een huilbaby.

Baby’s zijn primitief en Oer. Ze weten zelf precies wat ze willen en nodig hebben. Het is aan ons om daarop te letten, dat wisten we voor we er aan begonnen. We zijn alleen zo ver ‘ontwikkeld’ dat we die signalen niet meer herkennen. Simpelweg omdat we het niet van onze moeders, tantes, vriendinnen om ons heen gezien hebben. Zoals in een community. We moeten dan, heel gek, van allerlei experts en artsen, vaak zelfs mannen, horen hoe je als moeder met je baby moet omgaan. Een kleine baby, moet zich niet aan onze wensen aan passen of ‘getraind’ worden. Wij moeten er zijn voor hém en hij leert door ervaren en afkijken.

Wij zijn net aapjes. En onze aanhankelijke ‘moederkindjes’ zijn eigenlijk heel normaal.

Feit is, dat wij net aapjes zijn, waar we vanaf stammen. Ook kleine aapjes, zitten vastgeklampt aan hun moeder en hangen de halve dag aan de borst. Al wist ik het al, onze aanhankelijke ‘moederkindjes’, zijn gelukkig dus heel normaal! Je kunt je eerder afvragen wat er mis is met de baby’s die wel op zichzelf tevreden zijn, en nachtenlang doorslapen. Zijn die zo ‘tevreden’, of is daar misschien toch een andere oorzaak voor? Klinkt voor mij nogal autistisch of HSP. Al hoeft dat natuurlijk ook niet altijd meteen, maar het zou eens onderzocht kunnen worden.

Is alleen slapen uberhaupt normaal?
Eigenlijk, als je het zo bekijkt, is het helemaal niet normaal om alleen te slapen. In andere, en oudere culturen slaapt helemaal niemand alleen. Alle kinderen slapen bij de moeders, en de mannen slapen apart samen. Of het is zo dat de families wel gescheiden slapen, en dan de kinderen bij de ouders slapen, tot er zoveel, wat oudere kinderen zijn, dat ze kinderen apart samen gaan slapen.

Alleen slapen, wie doet dat eigenlijk?

Denk maar eens, toen jij nog single was, vond je het toen niet veel fijner om samen te slapen toen je een partner gevonden had? Of denk je eens in, als je partner een nacht niet thuis zou slapen, zou je je dan prettig voelen? Het is natuurlijk om samen te slapen. Voor volwassenen, maar voor kinderen al helemaal.

Wat helpt voor slaap voor jullie beiden?

+ Aan de borst in slaap laten vallen, verreweg de best werkende optie. Dit is de natuurlijke manier die wereldwijd zo gedaan wordt. En je komt tijdens voeden meteen zelf weer in je diepe slaap. Het is onderzocht dat borstvoedende moeders veel uitgeruster zijn ondanks gebroken nachten dan flesvoedende moeders.
+ Zorg ook voor een duidelijke slaap routine. (bijvoorbeeld bad/wassen, massage, boekje, naar bed)
+ Wees ook flexibel. Als jij nog niet moe bent of barst van de energie, kun je ook niet slapen. Let op de behoefte; als het kind ouder wordt of het heeft ‘s middags langer geslapen, kan het misschien iets later naar bed.
+ Houd ‘s nachts je kindje dichtbij. Zo kun je wanneer hij wakker wordt meteen ingrijpen nog voor hij gaat huilen. Je hoeft er zelf niet helemaal uit waardoor je daarna nog amper weer inslaapt.
+ Vraag hulp in het weekend of namiddag. Wanneer iemand ook maar even een uurtje met je baby kan gaan wandelen, kun jij snel een tukkie doen. 20-60 Minuten slaap werkt als powernap net zo goed als bijna 3 uur slaap.;-)
+Weet en accepteer dat er van zulke nachteb en fasen zullen zijn. Onthoud de mantra; het is maar een fase….Het gaat altíjd weer over.

 

Op jouw natuurlijk gezonde kindje,

 

X Jacqueline

Previous Post Next Post

You may also like

Leave a Reply

*NEW* Kangadance course is now available in the shop! A new course starts every saturday. Join with your baby. Sluiten