0

Praktische lijstjes wat je beter kunt nemen/vermijden

NOTEN/PITTEN/ZADEN

Ongezouten noten, pitten en zaden zijn een bron van goede vetten, en dus een heel goed tussendoortje. Lekker als je ze even in een pannetje roostert, of verwerkt in gezonde snacks met rauwe cacao en kokosolie bijvoorbeeld.
Maar ook hiervan geld, prop geen zakken vol naar binnen. 1 Handje noten per dag is een goede hoeveelheid.

VLEES & VIS

Vis geeft maast de bekende en nodige omega 3 vetten ook eiwit waardoor je er een lang verzadigd gevoel van krijgt en goede voedingsstoffen. Let op het MSC logo, dan heb je geen gekweekte maar duurzaam gevangen vis.
Let bij vleeswaren op dat het biologisch is. Alles wat voorverpakt is is bewerkt en zit vol suiker en andere toevoegingen. Vlees is eigenlijk maar 2x per week nodig en gezond, dagelijks vlees eten is eigenlijk helemaal niet gezond. Het is zwaar verteerbaar en moet maar een klein bijgerecht zijn in de maaltijd. Eet maximaal 3 x per week vlees en per maaltijd circa 100 gram.

Kies liever niet voor varken maar voor:

  • Kip
  • Kalkoen
  • Rund

Eet ook vis maximaal 3 x per week en per maaltijd circa 100 gram en dan het liefst de vettige vissen zonder paneerkorst. (helaas, al is kibbeling eeeeerg lekker, niet zo gezond)

Kies voor:

  • Ansjovis
  • Heilbot
  • Zalm
  • Kabeljauw
  • Makreel
  • Sardines
  • Forel
  • Haring
  • Schelpdieren
  • Schaaldieren
  • Schol

ZUIVEL

Zuivel kan gezond en erg lekker zijn, liefhebbers kunnen  niet zonder. Maar test eerst een keer of je intolerant of gevoelig bent voor lactose (melksuiker). Melksuiker uit koemelk is voor mensen erg moeilijk te verteren waardoor het darmklachten kan geven. Geiten en schapenmelk is lichter verteerbaar omdat het meer overeenkomt met moedermelk van de mens. Fermenteerde zuivel is door de bewerking van bacteriën lichter verteerbaar en heeft daardoor de eigenschap om de darmflora gezonder te houden.

Vermijd deze zuivelproducten:

  • Melk (vol, halfvol en mager)
  • Margarine, halvarine
  • Gezoete zuivel producten
  • Light of magere zuivel producten

Vervangers voor melk zijn: Ongezoete kokos- en amandelmelk of havermelk. Soja mits biologisch.

Kies voor:

  • Griekse yoghurt
  • Kwark
  • Geitenyoghurt / kwark
  • Schapenyoghurt/ kwark
  • Hüttenkäse
  • Ricotta
  • Feta kaas
  • Roomboter

Voor yoghurt en kwark geldt een ADH van 100-125 gram per dag. Voor de bovengenoemde kaas geldt 20 gram per dag.

EIEREN

Eieren zijn een rijke bron van eiwitten en bevatten erg veel vitaminen en mineralen. Ze geven een lang verzadigd gevoel.
Het bleek dat wanneer je eieren voor ontbijt eet, je de rest van de dag meer verzadigd blijft en je automatisch minder eet. Voor ouders met grote snackers onder ons 😉

Aanbevolen hoeveelheid: Eet tot 8 eieren per week, bij voorkeur omega 3 of biologische eieren.

OLIËN

Je lichaam heeft gezonde vetten nodig voor een goede cel opbouw van je lichaam. Het gebruik van de juiste oliën is daarom erg belangrijk.

Vermijd deze plantaardige oliën:

  • Zonnebloemolie
  • Sojaolie
  • Maïsolie
  • Slaolie
  • Palmolie

Kies voor:

  • Kokosolie voor bakken en braden
  • Extra vierge olijfolie voor het op smaak brengen van salades

DRANKEN

Voldoende drinken is net zo belangrijk als gezonde voeding, mits je de juiste keuzes maakt.

Vermijd:

  • Frisdranken
  • Vruchtensappen
  • Light dranken
  • Vitamine waters

Beperk alcohol zoveel mogelijk of probeer het te vermijden.

Kies voor:

  • Water (2 liter per dag) Varieer met citroen, munt, gember, komkommer of fruit.
  • (kruiden/groene) Thee zonder suiker
  • Koffie zonder suiker

ZOETSTOFFEN

Vermeid eigenlijk álle synthetische zoetstoffen. Kunstmatige zoetstoffen zijn slechter dan suiker. Door de zoete smaak denkt je lichaam dat je suikerniveau stijgt, wat niet gebeurt. Hierdoor blijft je lichaam daarna signalen afgeven dat het suiker nodig heeft, en ga je hunkeren naar suikerrijke koolhydraten. Ook vergroten ze de kans op diabetes type 2, hart en vaat ziekten en alzheimer.

Dit zijn bijvoorbeeld de te vermijden zoetstoffen:

  • Aspartaam
  • Acesulfaam-k
  • Sucralose
  • Glucose-fructosestroop (HFCS)
  • Maisstroop

Kies voor natuurlijke zoetmakers als:

  • Pure stevia (zonder maltodextrine)
  • Dadels
  • Xylitol
  • Kaneel, Vanille en Anijs
  • Banaan(poeder)
  • Kokosbloesem suiker (met mate)
  • Rauwe honing (met mate)

SMAAKMAKERS

Vermijd smaakmakers uit pakjes, zakjes, flesjes etc. Breng je gerechten op smaak met natuurlijke producten.

Geschikte smaakmakers zijn:

  • Kruiden (gedroogde en verse)
  • Citroensap
  • Limoensap
  • Olijfolie
  • (Keltisch) Zeezout of Himalaya zout
  • Zwarte peper
  • Ui en Knoflook

Previous Post Next Post

You may also like

Leave a Reply

*NEW* Kangadance course is now available in the shop! A new course starts every saturday. Join with your baby. Sluiten