0

Huismiddeltjes bij verkoudheid, hoest en koorts

Huismiddeltjes voor kinderen met verkoudheid

Voor baby’s en peuters zijn zes tot tien infecties per jaar niet ongebruikelijk. Met zachte huismiddeltjes verdwijnen verkoudheid niet sneller, maar nemen ze meestal een lichtere weg.

Een verkouden kind heeft veel rust- en knuffeltijd nodig.

Er is een fase waarin kinderen elke verkoudheid, hoest en elke infectie in de omgeving lijken te vangen. Dit klopt: zodra kinderen in contact komen met andere kinderen in de speeltuin, kinderopvang of op school, begint de immuunopbouw pas echt.

Verkoudheden dagen het immuunsysteem van het kind uit

Van baby- en peuterleeftijd tot basisschool, het onvolgroeide immuunsysteem van de kinderen moet de veelheid van pathogenen nog leren kennen en afweermechanismen ertegen trainen. Het Robert Koch Instituut spreekt over meer dan 30 verschillende soorten virussen , die verkoudheid kunnen veroorzaken. Deze hebben het gemakkelijk met het onvolgroeide immuunsysteem, waardoor wel tien verkoudheden per jaar kunnen voorkomen. Alle infecties zijn vervelend, maar uiteindelijk ook nuttig: het immuunsysteem van de kleintjes leert elke keer te vechten en komt er sterker uit.

Bezorgd moeder met ziek meisje in bed

Verkoudheid en griep – de verschillen

Belangrijk om te weten: Een verkoudheid, in de volksmond vaak ten onrechte de ‘griep’ genoemd, is een “griep infectie” en heeft niets te maken met de echte griep (influenza). Dit wordt veroorzaakt door influenzavirussen. Daarom beschermt een griepvaccin niet tegen influenza-infecties. Ook qua symptomen zijn beide ziekten verschillend. De griep begint meestal plotseling en loopt harder dan een verkoudheid. Het ene moment is het kind gezond – en even later heeft het erge hoofdpijn en pijn in het lichaam, krijgt het hoge koorts en wil gewoon slapen. Een verkoudheid begint juist meestal sluipend. Vooral kinderen worden in eerste instantie gewoon meer moe. Kort daarna komt er een loopneus opzetten, soms met niezen, een keelpijn, moeite met slikken en hoesten. Soms ook met hoofdpijn, lichaamspijnen en koorts.

 

 

Wat kan er gedaan worden voor verkoudheid of de symptomen?

Omdat verkoudheid door zoveel verschillende virussen wordt veroorzaakt, zijn er geen medicijnen voor de onderliggende ziekte. Er zijn echter een aantal huismiddeltjes die de symptomen kunnen verlichten.
Naast verschillende huismiddeltjes zijn rust, ontspanning en extra vitamine C belangrijk, zodat het lichaam de virussen kan bestrijden.

Huismiddeltjes:

 

Huismiddeltjes voor verkoudheid

Bij een verkoudheid gaan de slijmvliezen in toenemende mate afscheidingen vormen om de pathogenen weg te spoelen. De neus wordt rood en zwelt op. Voor kleine kinderen en baby’s is een verstopte neus vooral vervelend omdat ze door de neus ademen. Om de neus vrij te maken, zweren sommigen bij moedermelk: een drupje druppelen in het verstopte neusgat met een pipet bevochtigt de slijmvliezen en kan bijdragen aan herstel dankzij het grote aantal antilichamen en antibacteriële werking. Het neusslijm zelf wordt verwijderd met een speciale neusaspirator voor zuigelingen. Voor grotere kinderen een zeezout neusspray of druppels zoutoplossing. Ook helpt een diffuser of stoominhalator met bijvoorbeeld essentiële eucalyptusolie om het slijmvlies vochtig te houden en uw neus vrij te maken. In geval van verkoudheid moeten kinderen ook voldoende drinken. Vloeistof hydrateert de slijmvliezen, maakt het slijm dunner en maakt het gemakkelijker kwijt te raken.

Huismiddeltjes voor hoest

De hoestreflex is een beschermend mechanisme van het lichaam waardoor stofdeeltjes of andere vreemde lichamen in de luchtwegen of bronchiën samen met afscheidingen worden uitgeworpen. Als een kind hoest, is het belangrijk dat het het slijm ophoest. Dat is waarom de hoest niet oppervlakkig moet zijn. Til het hoofdeinde van het bed op en adem frisse lucht in. De kamertemperatuur dient niet meer dan 18 graden Celsius te zijn, en de luchtvochtigheid 50 tot 60 procent. De hoeststimulatie kan een aardappelwikkel zijn, inhalatie door te stomen of met diffuser en voor oudere kinderen vanaf vier jaar kun je verkoudheidsthee gebruiken op basis van vlierbloesem, lindebloesem, tijm, rozenbottel en venkel, zuigtabletten met IJslands mos en op leeftijdgebaseerde plantaardige hoestsiropen. Een gezonde hoestsiroop kun je zelf maken door wat vitamine C poeder(ascorbine-/natrium-/magnesiumsorbaat of poeder van citroen of rozenbottel) en tijm te mengen met een theelepel biologische honing. Dit kun je zo innemen, een aantal keer per dag.

Borstwikkel- of pakking bij hoest

Een borstwikkel met bijenwas en thijm (laatste pas bij een baby ouder dan 6 maanden). Doordat een wikkel een wolplaat heeft houdt die de natuurlijke warmte vast. Het is er handig een wikkel in huis te hebben wanneer je vaker natuurlijk wil gaan genezen. (een wollen sjaal volstaat ook redelijk) Heb je er geen in huis of er het budget niet voor, dan zorgt aardappelpuree ook voor gelijkmatige afgifte van een aangename warmte, wat een gunstig effect heeft op hoest. Kook twee of drie aardappelen, plet en plaats op een katoenen doek of een gaas. Let op: risico op brandwonden door te hete aardappelen. De verpakkingsmassa mag niet te heet zijn, deze moet eerst een beetje afkoelen. Doe meer droge doeken over de massa, zodat ze niet rechtstreeks in contact komen met de huid van het kind. Test de wrap in je eigen nek voordat je hem 15 tot 30 minuten op de borst van het zieke kind legt. Ook kun je hier een beetje tijm doorheen doen.

Huismiddeltjes voor keelpijn

Vaak geeft een verkoudheid bij kinderen een zere keel. De slijmvliezen in de keel, de amandelen, het strottenhoofd of de stembanden branden. Hoest- en zuigtabletten voor kinderen bevochtigen de keel en verlichten zo de pijn. Gorgelen met salie- of kamillethee of zoutwater kan ook nuttig zijn voor wat oudere (school)kinderen. Kleinere kinderen kunnen nog niet goed gorgelen. En natuurlijk zoals bij hoest de honing met tijm (vers of een druppel essentiële olie) en vitamine C.

Huismiddeltjes voor koorts

Koorts geeft aan dat het lichaam zijn afweermechanismen mobiliseert om de ziekteverwekkers te bestrijden. Omdat virussen en bacteriën zich bij hoge lichaamstemperaturen niet zo goed kunnen vermenigvuldigen. Koorts helpt het kind, bij de strijd tegen griep infectie, dus mag hij nooit worden verlaagd. Alleen wanneer het kind zichtbaar lijdt, moeten de ouders tegenmaatregelen nemen met koortsverlagers. Veel drinken is ook belangrijk. Bij koorts gebruik ik altijd bij uitstek homeopathische Belladonna D6 korreltjes. Werkt echt geweldig, ook bij 41 graden.

Wanneer spreek je over koorts bij kinderen en hoe moeten ouders daarop reageren?

“Koorts wordt alleen gesproken vanaf een temperatuur van 38,5 graden. Als het voorkomt bij baby’s onder drie maanden, moeten ouders wel meteen naar de kinderarts gaan. Het is belangrijk dat het kind voldoende drinkt (en eet iets minder), rust heeft en veel aandacht van de ouders krijgt.

Wat is de betekenis van koorts voor het lichaam?

“Er is veel onwetendheid over de koorts: het is bijvoorbeeld onzin dat het eiwitten in het lichaam vernietigt of tot hersenbeschadiging leidt. Koorts is op zichzelf niet kritisch. Door het te verlagen, verkort u geen infecties, die vaak gepaard gaan met koorts. Integendeel, koorts ondersteunt het immuunsysteem in de strijd tegen de pathogenen.” Door koorts te onderdrukken, zou je dus eerder het ziekteproces aanzienlijk verlengen of tegenhouden.

Wanneer moet men de koorts verminderen?

“Het is niet goed om medicijnen te geven aan een kind dat koorts heeft, omdat ze de oorzaak niet kunnen bestrijden en zelfs bijwerkingen hebben. Koortsvermindering doe je alleen wanneer je als ouder merkt dat je kind lijdt. Dus wanneer hij alleen wat hangerig is, dan doe je dit liever niet. Homeopathische medicijnen helpen het lichaam zelf de oorzaak de bestrijden. Die kunnen dus altijd wel meteen gegeven worden omdat die niet op de symptomen werken.

Kuitwikkel bij koorts

Een huisremedie tegen koorts is de kuitomslag – op voorwaarde dat het kind het niet koud heeft en zijn benen warm aanvoelen. Dompel kleine gastendoekjes in lauw water en wring het goed uit. Als je kind in bed ligt, doe dan een dikkere droge baddoek onder zijn benen om het matras droog te houden, en wikkel de natte handdoeken rond zijn kuiten. Na ongeveer dertig minuten kun je de kuitrollen verwijderen. Ook de medische vlier– en Lindenbloesemthee kan koorts verlagen.

Wat kan worden gedaan om verkoudheid te voorkomen?

Gezinnen die evenwichtig en gezond eten, met veel fruit en groenten en veel buiten zijn, zorgen voor goede omstandigheden om niet verkouden te worden – of in ieder geval niet te vaak.

Als uw kind verkouden is, moet u proberen verdere infectie in het gezin te voorkomen. De volgende maatregelen voorkomen infectie:

  • Handen wassen : was regelmatig uw handen en uw kind. Of het nu is na het neus snuiten, niezen of hoesten: je handen komen voortdurend in contact met ziektekiemen en dragen ze over aan alles wat daarna wordt aangeraakt.
  • Hygiënisch hoesten: laat uw kind hoesten in de kromming van zijn arm. Het moet ook afstand houden tot andere mensen en zich afwenden. Gooi zakdoekjes meteen weg.
  • Thuis blijven: laat uw kind niet naar een kinderdagverblijf, kleuterschool of school gaan als hij erg verkouden is. Het kan niet herstellen en andere kinderen infecteren.
  • Regelmatig ventileren: Ventileer minimaal drie tot vier keer per dag gedurende tien minuten per keer, omdat in besloten ruimten het aantal virussen in de lucht sterk kan stijgen.

Ik hoop dat je hier wat aan had, en je erop terug kunt grijpen wanneer je je zorgen maakt.
Beterschap!

Op je natuurlijk gezonde kind,

X Jacqueline

Previous Post Next Post

You may also like

Leave a Reply

*NEW* Kangadance course is now available in the shop! A new course starts every saturday. Join with your baby. Sluiten