0

Als borstvoeding níet de beste start is

Borstvoeding natuurlijk

breastfeed

Bij natuurlijke gezondheid hoort natuurlijk borstvoeding, hier begint het. Overal wordt aangegeven dat borstvoeding ‘de beste’ start is voor je kindje want hierdoor krijgt hij de eerste 6 maanden, de meest kwetsbare periode, jouw immuunsysteem mee. Het is niet de beste start, het zou ‘de enige’ start moeten zijn, tenzij het in uiterste gevallen echt niet lukt. Maar ook dan zijn er meer opties dan kunstvoeding.
Het voedingscentrum geeft aan in ieder geval 6 maanden borstvoeding te geven. Ik vind dit is een raar advies, vanwaar die stop? Wordt de kunstvoeding daarna ineens identiek aan moedermelk?  Want baby’s gaan niet met 6 maanden al van de melk af. Vandaar dat er zoveel verschillende fasen opvolgmelk bestaat, zelfs voor peuters.

En hoe zit het met de extra voordelen van borstvoeden behalve het werkelijke voeden van je kind? Zoals hechting, troost, nabijheid, het reguleren van emoties en een rustmomentje.

Uit onderzoek is gebleken dat als kinderen hun gang kunnen gaan, ze tussen de 3-7 jaar ophouden met drinken. De natuurlijke speenleeftijd is dus gemiddeld 4,2 jaar.

De naam ‘kunst’ zegt al genoeg. En anders deze foto wel…Deze laat zien hoe de melk en samenstelling veranderd wanneer je kindje ziek is. Het past zich aan naar behoefte, leeftijd of bij ziekte. Hoe mooi is dat, dit kun je niet namaken! Na 6 maanden moet je baby zelf een immuunsyteem gaan opbouwen, maar heeft hij dus nog minstens net zo hard de boost en antistoffen uit de borstvoeding nodig. Misschien juíst!

Moedermelk past zich aan naar behoefte, leeftijd of bij ziekte, ook na de eerste 6 maanden!

Kijk daarna eens naar de ingrediëntenlijst van kunstvoeding. Weet je dat een baby vanaf zijn eerste levensdag met flesmelk al verslaafd wordt aan suiker? Er zit namelijk suiker in babymelk! Toch kiest niet iedereen automatisch voor borstvoeding, of alleen even zolang ze niet werken. Waarom eigenlijk? Is het zo lastig dat je baby bij je wil drinken?

‘Voordelen’ van flesvoeden
Wanneer je een fles moet geven ben je toch ook dezelfde tijd kwijt met je baby in je armen? Sterker nog, je moet de fles eerst klaar maken, opwarmen, testen en eventueel weer af laten koelen wanneer het te warm is, en daarna weer afwassen en af en toe steriliseren. Daarnaast kan de melk ook verbranden en dan moet je weer helemaal opnieuw beginnen, dit alles met de sirene van je huilende baby die honger heeft wat je stressgehalte opjaagt. Wat een gedoe terwijl je het in je borst al kant en klaar hebt, op temperatuur, zonder flessen poespas of afwas. En je moet er ook nog eens uit als hij ‘s nachts ‘komt’, terwijl je hem met borstvoeden gewoon bij je in bed neemt en verder doezelt. Het idee van flesvoeden wordt vaak onterecht opgehemeld. Ach kind, stop dan ‘lekker’. Je krijgt zo het verkeerde idee dat flesvoeden veel relaxter is.
Wat wel fijn is, is dat papa ook eens de fles kan geven, maar dat kan ook met moedermelk wanneer je kolft. Het enige voordeel is dus eigenlijk geen voordeel.
Daarnaast ga je met flesvoeden veel makkelijker dat belangrijke contact uit de weg. Na een aantal maanden kan de baby zelf zijn fles vast houden. Ik heb zelfs baby’s gezien die al helemaal alleen hun voeding lagen te drinken met de fles in de handen, gesteund in een voedingskussen! Ja, dat is handig, wanneer je wat wil doen, maar kan zeker niet de bedoeling zijn.

Voordeel van borstvoeden naast ‘voeden’
Ik vind het een voorrecht om mijn baby te mogen voeden. Het is bijzonder, intiem, en geeft me nog even dat heerlijke gevoel van de kraamtijd terug. Dat ‘wij met zijn tweetjes’ waarbij ik een tijdje niks hoef en alleen maar verliefd naar hem kan blijven kijken. Vooral als hij ook naar mij kijkt zoals in op de foto hierboven. Dit is toch heel bijzonder, zoals de natuurlijk het had bedoeld, en super voor de band tussen jullie. Zijn vertrouwen in je, in de wereld en dat zal worden voldaan aan zijn behoeften.
Borstvoeding is niet mogelijk zonder dat je baby automatisch dat benodigde lichaamscontact krijgt. Dit is namelijk met elkaar verbonden. Ik merk dat mijn baby soms komt wanneer hij onmogelijk echt honger kan hebben. Hij heeft dan gewoon troost/warmte/liefde/aandacht nodig. Dit krijgt hij ook door het drinken aan de borst.

Dus, borstvoeden is het beste wat je kunt geven voor een start van een gezonde leefstijl en immuunsysteem. Daarnaast óók voor emotioneel welbevinden, hormoonbalans en stress loslaten door aanraking en endorfinen en eetstijl op latere leeftijd. Aardig wat dus, je bent met veel meer bezig dan je baby eten geven! 😉

Borstvoeden makkelijk maken.
Maak het jezelf tijdens het voeden zo gemakkelijk mogelijk. Een vriendin bijvoorbeeld zweert bij een tepelhoedje. Als dit jou helpt langer door te blijven voeden, doe dit vooral! Het moet niet alleen voor je baby maar ook voor jou een fijne en natuurlijke bezigheid zijn, dus ik zit vaak lekker relaxed achterover met een voedingskussen en soms en boek. Hier een korte tip om je in de winter warm te houden tijdens het voeden.

Mocht het onverhoopt om bepaalde redenen niet lukken met borstvoeden, dan is er ook altijd nog donormelk. Heel gewoon, in de meeste culturen zelfs de normaalste gang van zaken. Wanneer een moeder geen (goede/genoeg) melk krijgt, dan wordt die baby (bij)gevoed door andere moeders. Het VUMC ziekenhuis gebruikt zelfs standaard donormelk voor daar geboren baby’s en via het moedermelknetwerk kun je ook zelf moedermelk verkrijgen. In beide gevallen zijn ze heel blij met donormoeders! Helaas kwam ik er te laat achter en krijg ik er niet voldoende meer uit in een kolfbeurt om een andere mama blij te maken.:-(

Even alle alternatieven op een rij;
Moedermelk
Moedermelk uit de fles (kolven) (hèt grote bekende voordeel van flesvoeden)
Moedermelk van een andere moeder (donormelk)
Geiten- of schapenmelk (lijkt veel meer of mensenmelk en lichter verteerbaar)
Biologische koemelk
‘Gewone’ koemelk die we gewend zijn.

Zo zie je, nog veel meer opties voor we bij de Nutrilons ed. belanden. 😉
En helemaal geen wijzend vingertje hoor, als dat door mijn passie zo overkomt. Ikzelf wist van vele ook het bestaan niet af! Ook ik dacht dat (koe)kunstvoeding het normale en enige alternatief was voor borstvoeden. Gelukkig word er de laatste jaren wel steeds meer bekend en weer terug veranderd naar de tijd vóór de fijne onafhankelijkheid van de vrouw. Die naast haar kind mag verzorgen ook het huishouden mag doen, mag werken, een sociaal leven onderhouden, hobby’s, sporten… en wat niet meer. Wat fijn, dat dat nu allemaal ‘mag’. Geen wonder dat de burnouts en overspannenheid de pan uit reizen.

Hoop dat ik het borstvoeden zo in een wat eerlijker daglicht heb kunnen zetten en eventueel je opties heb verbreed 😉

Op jouw natuurlijk gezonde kindje!

X Jacqueline

Previous Post Next Post

You may also like

Leave a Reply

*NEW* Kangadance course is now available in the shop! A new course starts every saturday. Join with your baby. Sluiten