0

Dragen van je baby, hoe en waarom?

Een baby wil het liefst dag en nacht bij moeder in de armen liggen. Je huid voelen, je geur ruiken, dit zorgt allemaal voor warmte, troost en veiligheid. Wat het in de buik allemaal nog 24/7 had.
Jíj weet wel wanneer je hem in bed ligt dat hij veilig ligt, bestand tegen weer en wind, roofdieren en andere dreigingen. Een baby weet dit echter niet. Het liefst wil hij elke paar minuten weer even bevestiging dat jij er bent, en hij dus veilig is.

Je huid voelen, je geur ruiken, dit zorgt allemaal voor warmte, troost en veiligheid.

Het verlaagt stress die je baby ervaart, ze kunnen beter ademen, het hartje klopt beter en ze horen jouw stem, hart en ademhaling, ze snappen emoties eerder doordat ze die van jou al leren voelen. Ook reguleert de temperatuur van mama automatisch die van de baby. Is de baby koud, dan gaat de temperatuur van moeder omhoog en andersom, helemaal vanzelf!
Daarnaast is het ook voor jezelf prettig, ik vond het heerlijk intiem samen. Het helpt mee bij het creëren van een intieme band en hechting.

Maar hoe doe je dit nu in de praktijk? In huis, maar ook buitenshuis kun je je baby dragen met een draagdoek/zak en zo toch wat meer vrijheid ervaren. Je hebt je handen vrij, je baby kan er veel beter en rustiger slapen, je kan gewoon naar het toilet zonder aan de bank genageld te zitten met je slapende baby in je armen. Heel veel win/win dus!

Je kan gewoon naar het toilet zonder aan de bank genageld te zitten met je slapende baby in je armen.

In heel veel culturen is dit al de normale gang van zaken en gelukkig wordt dat hier ook steeds meer zo! Maar ook toen ik nieuw was in het moederen kreeg ik stress van hoe werkt dat nu, en zit hij wel goed en veilig vast in zo’n doek, en ergonomisch? Hieronder heb ik een video voor je gemaakt over hoe je nou zo’n draagdoek kunt knopen. En geen zorgen, het gaat je keer na keer steeds gemakkelijker af tot je het zo binnen een minuut gedaan hebt. 😉

Je kunt rugdragen, heupdragen en buikdragen. De eerste maanden doe je eigenlijk vooral buikdragen. Dat vond ik althans het fijnst en dat zie je ook het meest. Je kunt zo je baby knuffelen, kussen op z’n hoofdje, maar ook zien, aankijken en tegen hem praten of zingen als hij even huilt.
Na een aantal maanden word hij echter echt te zwaar voor buikdragen. Voor je eigen rug, word er aangeraden om wanneer je baby 10 kilo weegt te gaan rugdragen. Dit is een stuk beter en zo kan je nog even doorgaan met het dragen want ook grotere kinderen willen soms even een ‘schootmomentje’ tussendoor. Dit kan ook onderweg in de draagdoek zijn. Hiervoor vond ik zelf wel een draagzak fijner, die heeft ook om je heupen nog een steunband om het gewicht te verdelen. Het kan echter ook met een geweven draagdoek. Níet met een rekbare omdat kindjes van dat gewicht, ook al flink kunnen wiebelen en een rekbare geeft dan niet genoeg steun. Hij kan zich een beetje los wurmen.

Ook grotere kinderen willen soms even een ‘schootmomentje’ tussendoor, of lekker op je rug.

Wil je maar één ding aanschaffen voor de gehele draagperiode, raad ik dus een draagzak of een geweven doek aan. Er zijn ook mogelijkheden om draagconsulten te doen, veelal gratis wanneer je daar iets aanschaft.

 

Veel plezier en geniet van het dragen!

X Jacqueline & Azaan

Previous Post Next Post

You may also like

Leave a Reply

*NEW* Kangadance course is now available in the shop! A new course starts every saturday. Join with your baby. Sluiten