0

10x Natuurlijke hulp bij waterpokken

Argggh, krijgt ie ze nou tóch? Opeens, bijna 3 weken nadat we weer in Nederland op bezoek geweest zijn, zie ik rode plekjes verschijnen.
Ook mijn Azaan is de waterpokken epidemie dus niet ontlopen zoals ik dacht. Die avond kreeg hij meteen dikke koorts en slapen was een ramp. Om het half uur weer wakken, wat jeuken die krengen… Niets hielp dan ook, behalve troost aan de borst. Wat een geluk dat ik langvoeder ben en dat nu nog kan!

Er is niets tegen, je moet het eigenlijk gewoon uitzitten. Wel zijn er allerlei middeltjes te koop tegen de jeuk. Nu houd ik zoals je weet dus niet van chemische zooi of paracetamol. Dus wat heb ik dan gebruikt voor verzachting? (niet allemaal hoor, maar misschien heb jij net iets anders in huis)

 1. Havermoutbad. Zorg dat je lauwwarm water gebruikt zodat het lekker verkoelt. Van warm water gaat het juist weer meer jeuken. Gooi in een washandje wat havermout en bind dicht met een elastiekje. (Of doe net als ik makkelijk en gooi het gewoon in bad) Laat het water een kwartiertje trekken voor je je kindje in bad zet. Knijp de washand uit en smeer het vocht ook op de huid en hoofd dat niet onder water zit. Natuurlijk kun je dit washandje ook overdag steeds even inknijpen om de plekjes opnieuw mee te verkoelen.
 2. Groene klei (Argiletz). Groene klei is super verzorgend voor de huid en het herstel ervan. Je kunt óf een papje maken en dit op de pokken smeren. Maar als je dat net als ik veel werk vindt, dan kun je het ook samen met de havermout in het badje gooien of in dezelfde washand.
 3. Calendula. Ook dit is heel verzorgend en verzachtend voor zijn huidje en kan mee in het badje of de washand. Het helpt ook het helingsproces versnellen. Het is er ook in crème wat je op de plekjes kunt smeren met name als ze zijn ingedroogd tegen littekens. (Ik gebruik calendula blaadjes en groene klei ook vaak in mijn standaard badritueel, lees hier alles over ons gezonde badritueel)
 4. Aloë Vera Gelly of Aloë First. Dit (wonder)plantje is fantastisch voor allerlei problemen met de huid, waarom het ook bekend staat. Het helpt herstellen én verkoelt bij jeuk, pijn en branderigheid. Ook is het antibacterieel en antiviraal. Je vind beide in de webshop.
 5. VSM waterpokkenspray. homeopatische spray die jeuk verzacht, verkoelt en de blaasjes helpt uitdrogen. Het fijne is dat je niet hoeft te smeren en ze hoeft aan te raken. Dus minder kans op herbesmetting en verspreiding.
 6. Homeopathie; Pulsatilla Nigricans 30. Op de dag van de uitbraak los je 2 korreltjes op in een half kopje water. Geef daarvan 1 theelepeltje/slokje, en een uur later weer een en een uur later weer. De volgende dag geef je er weer 3, steeds een uur uit elkaar.
 7. Nageltjes schoon en kort houden. Probeer krabben sowieso te voorkomen, maar vertel dat aan een dreumes 😉 Bij sommige kinderen kun je sokjes of handschoentjes tegen het krabben aantrekken. Helaas trekt Azaan ze gewoon uit.:-s
 8. Lekker laten luchten. Luchtig kleden en vaker verschonen. Dit helpt bij het indrogen. Daarbij veroorzaakt broeien meer jeuk. Ook het badje niet te warm, dat geeft ook meer jeuk.
 9. Maizena is je grootste vriend bij (luier-)natheid. (Mensen met wasbare luiers kennen het vast al) Het werkt net als talkpoeder, maar dan van mais. Het is dus geheel natuurlijk en eetbaar waardoor het ook op je kindjes huidje geen probleem is, ook bij open wondjes in het luiergebied.
 10. Liefde en rust. Kijk vooral naar je kindje en wees er voor hem. Je kindje is waarschijnlijk ziek, moe en hangerig, vooral die eerste 2-3 dagen van de uitbraak. Azaan heeft toen veel (korte) slaapjes gedaan, en lekker op schoot en op de bank gehangen achter te tv. (ja ja, normaal ben ik er niet zo van, maar bij ziekte…gluur ik even door de vingers, moet toch ook eens eten klaar maken) Breng hem niet naar de opvang. Dit kan wel later weer wanneer hij is opgeknapt als de eerste blaasjes zijn ingedroogd.
  Ook als hij niet wil eten, geen probleem. Veel kinderen eten minder als ze ziek zijn, maar daarnaast kan de mond ook pijnlijk zijn van blaasjes.
  PS. Wanneer je kind niet ziekig is mag hij gewoon naar school of opvang. Het is besmettelijk ruim voor de symptomen optreden, en thuishouden heeft dus totaal geen zin.

Veel succes!!! Op jouw natuurlijk gezonde gezin.
Inderdaad, het duurt 7-10 dagen, maar eigenlijk zijn alleen de eerste 2-3 dagen echt erg.  😉

 

X Jacqueline & Azaan

 

Previous Post Next Post

You may also like

Leave a Reply

*NEW* Kangadance course is now available in the shop! A new course starts every saturday. Join with your baby. Sluiten