0

Bewaar een lading baby-eten met ijsblokjes en vacuüm

Bewaar een lading baby-eten met ijsblokjes en vacuüm

Ik kook zelf voor mijn baby, en omdat hij in het begin nog maar heel weinig eet, steeds één of twee lepeltjes, zijn ijsblokjes heel handig en precies de juiste grootte voor een of twee dagen. Het is ook handig dat je op een gegeven moment dan ook dingen kunt mixen. Éen blokje wortel met een blokje broccoli en twee melk waar je dan rijstebloem bij doet. De andere keer doe je wortel met courgette en aardappel, en zo kun je steeds variëren doordat het kleine porties zijn.

ijsblokjesgroentepotjes

Maar vaak wanneer je grotere kant en klare porties invriest en je haalt het uit de vriezer is het altijd een andere, waterige substantie dan voor het de vriezer in ging. Vooral aardappel is heel droog omdat het water er los bovenop drijft.
Daarnaast komt eten volgens de seizoenen steeds meer in de ‘mode’ (bekijk alle seizoensgroenten per maand) omdat steeds meer mensen de ouderwetse voordelen ontdekken: het smaakt lekkerder, meer vitamientjes en het is ook nog eens voordeliger!
Toen ben ik gaan zoeken omdat ik eens had gehoord dat je zelf dingen vacuüm kan maken in een glazen pot. Je kunt hiervoor zelfs de oude glazen potten van HAK, jam of andere merken hergebruiken! Lekker goedkoop en ‘groen’ en je hoeft je geen zorgen te maken of ze BPA-vrij zijn en even niet naar de glasbak ;-).

Zo gaat dat;

 • Glazen + deksels eerst “gewoon” afwassen.
 • Glazen + deksels in kokendheet water + soda onderdompelen en afwassen (ja, je gaat je vingers branden :-p).
 • Goed afspoelen.
 • Alles op een SCHONE doek laten uitlekken + drogen.
 • ‘s Winters even op de kachel helemaal droog en warm laten worden of meteen na bereiding vullen want de potten of het eten moeten heel heet zijn. (kan ook meteen uit de vaatwasser)
  Pot helemaal afvullen met nog warm vers bereid voedsel, zo weinig mogelijk lucht in de pot, liever geen lucht. En zet de pot op zijn kop.
 • Door de hitte ontsnapt de lucht en zo kan het koel en donker in de voorraadkast bewaard worden.
 • Vergeet niet dat er absoluut geen vocht (lekkende jam, vleesvocht of iets dergelijks) op de rand van de pot mag zitten. Altijd goed schoonvegen in dat geval (met schone doek/keukenrol). Doe je dat niet dan krijg je geen goed vacuüm met als gevolg dat je al die moeite voor niets hebt gedaan. Zonde!
 • Geniet van je werk door je baby (of jezelf) maandenlang vers eten te kunnen geven en ‘s winters zomerfruit/groenten beschikbaar te hebben! Ik ga komende winter goedkoop veel pompoen inslaan, daar houden wij erg van. 😉

Op jouw gezonde gezin!

X Jacqueline

 


 

Store a pile of babyfood with icecubes and vacuüm

I cook for my baby, and because he eats very little in the beginning, just 1 or 2 spoons, ice cubes are ideal and just the right size for one or two days. And it’s also great because evenually you can start mixing things easily. Take 1 carrotcube, 1 broccolicube, 2 breastmilkcubes and add riceflakes and youré done. The next day you can take one carrotcube and a courgette cube with 2 potato cubes, and so you can keep changing because they are small portions.

ijsblokjesgroentepotjes

Often when I made bigger ready portions to freeze, they would come out of the freezer as a different, more watery but dry, substence than how they went in. Especially potato, very dry with the water floating on top.
Besides, eating in the seasons is getting more and more attention these days because people find out about the old school benefits: better taste, more vitamins and  much cheaper too!
Find a free printable seasonsguide here.
So I started to search because I had heard about vacuuming and storing in glass pots. You can even just re-use old glass pots from HAK, jam and pickles! Cheap and ‘green’ and you don’t have to worry about BPA getting in your food and saves you a trip to the glass-trash for a while ;-).

This is how it goes;

 • First wash the glass + lid “normally”.
 • Put the glass + lids in boiling water + soda and rinse off good (yes, you will burn your fingers :-p).
 • Let everything dry on a CLEAN towel and dry well.
 • In winter you can after-dry and warm it on the heater or fill them directly after preparing the food. Food or pot has to be hot. (can also be used hot directly from the dishwasher)
 • Fill the glass with as less air as possible, preferably no air and keep it upside down.
 • The air will escape so that you can store it in a dark storage.
 • Don’t forget the edge should be completely clean and dry from food or gravy. Always clean properly with a clean towel or paper in case you spilled some on the edge. If you don’t, the vaccum wont work well and all your hard made food goes bad. Waste!
 • Enjoy your work by eating or feeding your baby with fresh food for months and have summerfood available in winter! Coming winter I will be storing cheap Bio pumpkins, we love that here. 😉

To your families health!

X Jacqueline

Previous Post Next Post

You may also like

Leave a Reply

*NEW* Kangadance course is now available in the shop! A new course starts every saturday. Join with your baby. Sluiten